måndag 11 september 2017

Mark, bänk, övningsordning och automatiserad värdeinvestering

Hallå där!

Nu var det ett tag sedan jag skrev - igår tränades ett markpass och idag var det bänk. Gemensamt för båda dessa pass är att jag långsamt känner mig starkare - jag försöker ignorera mitt allmäntillstånd, hur pigg eller taggad jag är, eller hur kroppen känns, och istället fokusera på hur lätt (eller svårt) vikterna kommer upp.

Det skadar inte att bli påmind att det inte räcker att träna och äta bra - man måste göra det under en längre tid och ju längre den tiden är, desto mer resultat får man. Bara rimligt att jag känner mig starkare nu.

Markpasset:


ÖvningSetRepsViktSetvila
Marklyft12162,50
Snabba marklyft33132,2120
Raka Marklyft35100, 110,110,90
Powershrugs35110
Stångrodd35100, 100, 10090
Good mornings3560, 60, 6090
Viktade chins35,5,5,10, 10, 7,590
Stångcurl1154090






Ett stressat pass på fredagkvällen - tvåan kändes rätt enkel och jag hade bra fart i de snabba marken. Även GM:s kändes lättare. Efter marklyften åts en "middag" på 120g vasslepulver, några dl havregryn, frysta blandade bär, kakao och mjölk. I runda tal 120 g protein - lite i mesta laget klockan åtta på kvällen, men vad gör man inte...





Vidare kördes det idag ett bänkpass:


ÖvningSetRepsViktVila
Bänkpress2577,5120
Bänkpress2385120
Bänkpress1685120
Hantelpress38,6F,6F28, 28, 2690
Sidolyft3814, 14, 1490
Liggande Tric ext38, 6, 5,30,30,3090


Ökningar även här - riktigt riktigt kul med sexan på 85 - detta är alltså failsetet i bänkupplägget, och det utgör något av en kraftmätning var jag ligger. Det är helt klart ett reps-PB vilket är ett gott tecken. Nu är det inte många pass kvar på den här cykeln i MM2k, och snart kommer jag behöva ta 100kg på träning enligt vad programmet föreskriver. Jag räknar med att det inte kommer gå (ännu), men väl 95 och kanske även 97,5.


Jag ökar som synes inte i alla assistansövningarna - det beror främst på att fokus ligger på övningarna som kommer först i passet, och resterande övningar får vad som blir kvar, vilket är fullt rimligt i ett genomtänkt upplägg. På temat kommer några punkter som är bra att komma ihåg när man kombinerar och lägger ordningen på övningar till träningspass:

  • Övningar som prioriteras högst ska tränas först i passet. Minst prioriterade sist.
  • Ev maxningsförsök på tunga vikter tidigt i passet.
  • Explosiva övningar tidigt i passet (så det inte blir sega rörelser)
  • Övningar som involverar många olika muskler samtidigt bör tränas tidigare i passet än övningar som involverar färre muskler - så att exempelvis inte en trött biceps hindrar ryggen från att tränas ordentligt i en rodd.
  • Övningar som medför skaderisk om de görs när man är för trött (ev marklyft, knäböj, stöt etc) bör tränas tidigt i passet.
  • Magövningar bör tränas sist i passet - magmuskulaturen behövs som stabilisator för bl.a. ovanstående övningar.
  • På temat fast ändå inte riktigt - blanda inte konditions- och styrketräning på samma pass om målet är att maximera effekten av de båda. Genomför dessa på separata pass istället i såna fall.


Jag kommer sannolikt skriva mer om filosofierna bakom min träning längre fram.


In other news. Just nu lyssnar jag på värdeinvesteringsbibeln The intelligent investor av Benjamin Graham. Boken har kultstatus och många menar att det är den bästa boken om investering (kanske främst värdeinvestering) som skrivits. Jag, som läst en hel del andra böcker och artiklar om investering innan och dessutom inte håller med Graham om allt vill nog hävda att man i skenet av nyare verk som kommit kan hoppa över The Intelligent Investor. Den är långdragen och har inte åldrats något vidare - för den som vill lära sig om värdeinvestering rekommenderas istället James O'Shaughnessy "What Works On Wallstreet 4th ed" (viktigt med rätt edition här) alternativt "Deep Value" av Tobias Carlisle. Den förstnämnda är den bästa bok jag läst på temat investering hands down, och den andra har en något mer narrativ approach.


För den som tycker det är lite väl att plöja sig igenom 1100 sidor backtest, tabeller och nyckeltalsbaserade, kvantitativa investeringsstrategier kan man här istället lyssna på hur de båda författarna till ovanstående böcker föredrar böckerna på google talks. Jag skulle börja med Deep value då den är lite enklare att ta till sig.






Imorgon ska jag ut på resande fot igen - hoppas på att kunna klämma in både ett böj- och ett bänkpass. På återseende!

R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nytt år - Nytt upplägg

Hej Bloggen! Det var ett tag sedan - det är helt enkelt så att när höstens ohemula jobbmängd lagt sig var det rakt in i ledighet och avsla...